INSPIRATIE

Monkey Mind

Volgens de boeddhisten kun je onze geest vergelijken met een hysterisch drukke aap. Deze aap vertelt ons van alles en nog wat, heeft overal oordelen over en commentaar op en vraagt vaak enorm veel aandacht.

 

Dit vergelijk  is natuurlijk grappig bedoeld maar je begrijpt wel meteen wat er bedoeld wordt. 

 

Realiseer je maar eens dat ieder mens ongeveer 80.000-100.000 gedachten per dag heeft, waarvan de meeste zich eindeloos herhalen; variaties op eenzelfde thema. Wanneer je je dan voorstelt dat iedere gedachte een tak is en dat jij (jouw bewuste aandacht) van de ene tak naar de andere slingert… van gedachte tak naar gedachte tak, dan is de vergelijking met de aap heel treffend.

Maar zo grappig is het niet, die aap in je hoofd. Onze gedachten gaan vaak over angsten en spanningen in het dagelijks leven: gaat het wel goed met mijn kind, wat gebeurt er als ik mijn baan verlies, hoe kan ik omgaan met die vervelende collega, ik mis mijn geliefde… Gedachten die vast niet allemaal reëel zijn maar die wel constant onze aandacht vragen. Geen wonder dat je je gespannen voelt, doodmoe en onzeker; het is een chaos in je hoofd.

Met mindfulness kun je deze aap temen. 

Wat je vooral niet lukt is je Monkey Mind stil te krijgen. Het bestaat namelijk niet om ergens NIET aan te denken.

Stel je nog maar even voor dat je niet aan een roze olifant mag denken. Volstrekt onmogelijk.

 

Meditatie is een prachtig instrument om je geest te kalmeren en om de aapjes stil te krijgen. Soms lukt dat vanuit een stille meditatie, maar het werkt ook dit vanuit beweging te doen, zoals lopen. 

Aandacht-voor.nl

Locatie: 

Nieuwlandsedreef 199

3824 WZ Amersfoort

 

Categorie 1 Mindfulnesstrainer aangesloten bij de VMBN

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Aandacht-voor biedt jou de mogelijkheid bewustzijn te ontwikkelen en de voordelen hiervan te ontdekken.