Tijdens het Mindful bewegen wordt er gezucht en gezweet en weet je een ding zeker: als je eindigt met Savasana hersteld je lichaam sneller. Tijdens deze houding lig je helemaal stil en mag je compleet ontspannen. Dat klinkt simpel, maar toch wordt Savasana als een van de moeilijkste houdingen ervaren. Waarom is savasana zo belangrijk?
Wat is Savasana?
Savasana of lijkhouding is een yogahouding waarbij je op je rug op de grond ligt. De armen zijn langs het lichaam, de handpalmen wijzen naar het plafond en de ogen zijn gesloten. Je houdt je lichaam zo stil als mogelijk en je lichaam en geest ontspant volledig. Best een uitdaging. Het zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen van de inspanning die je tijdens je oefening, bewegen, hebt gedaan.
In slaap vallen.
Anders dan vaak wordt gedacht, is Savasana niet bedoeld om in slaap te vallen. De bedoeling is bewust alle spanning in je lichaam en geest te laten voor wat het is en je de aandacht gericht op je adem. Het is een vorm van meditatie waarbij je lichaam “slaapt”, terwijl je geest observeert.
De uitdaging.
De eerste keren dat je in Savasana ligt, kan het zijn dat je juist dan van alles in je lichaam voelt, waardoor stilliggen een uitdaging is. Kriebel, jeuk, tintelingen. Van alles wat je normaal gesproken niet opvalt, worden nu ineens volledig voelbaar. Het goede nieuws is dat dit na een aantal keer oefenen steeds minder wordt.
De uitdaging ligt dan ook niet in het stilhouden van het lichaam, maar juist in het observeren van de geest, gedachten en gevoelens.
Mijn ervaring is dat mijn brein ineens overuren begint te maken en denk ik aan van alles en nog wat. To do lijstjes, mijn plannen maken, wat ik morgenavond wil eten, alles passeert de revue.
Mijn advies.
Door Savasana te beschouwen als een vorm van meditatie, kunnen je beter omgaan met niet behulpzame gedachten en gevoelens. In plaats van te oordelen over het feit dat je aan het denken bent, kun je dit ook opmerken en het “labelen”. Je wordt je steeds meer van bewust dat je aan het denken bent, geef de gedachten een label als “denken” en keer dan met je aandacht terug naar de ademhaling, de beweging van de ademhaling. Blijf dit keer op keer doen. Je zal merken dat het iedere keer iets makkelijker zal worden om je aandacht bij de ademhaling te houden.
コメント