MEEST GESTELDE VRAGEN
Waarvoor dient het intakegesprek?
Het intakegesprek is bedoeld om persoonlijk kennis te maken met mij, we onderzoeken samen aan de hand van een aantal vragen of de verwachtingen die jij hebt past bij wat de training biedt. Zowel inhoudelijk als praktisch. Naar aanleiding van dit gesprek is het nog mogelijk dat jij en/of ik besluiten dat deelname toch niet de beste keuze is voor dit moment of niet past bij jouw verwachtingen.
Ik wil de training doen, maar ik weet nu al dat ik niet alle data kan komen. Is het toch zinvol om mee te doen?
De training kent een interne opbouw. Het is daarom van belang om iedere sessie te kunnen deelnemen. Eén keer afwezigheid is over het algemeen – in overleg - te overbruggen, meerdere keren afwezigheid doet toch echt afbreuk aan de effectiviteit van het programma.
Hoe weet ik dat de training voor mij geschikt is?
Het is een praktische training; je ervaart pas echt wat als je er echt speelt als je ermee aan de slag gaat. Wat je wel kunt nagaan is of je affiniteit hebt met de benadering van Mindfulness. Meer over de achtergrond van Mindfulness kun je vinden op de website van de vmbn.nl (wat-is-mindfulness).
Een belangrijk aspect is dat Mindfulness niet zo zeer gericht is op het veranderen van situaties, je omgeving of jezelf, het gaat met name over het opmerken wat situaties, vooral lastige situaties, met je doen. Mindfulness geeft geen snelle concrete oplossingen voor een situatie die je wilt veranderen.
Onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.
Wat voor oefeningen worden in de aandachttraining gedaan?
De training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, plus één oefen-stilte sessie. Iedere sessie heeft een thema. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. In de oefeningen wordt gewerkt met aandacht voor de ademhaling, het lichaam, de zintuigen en het denken.
Mindfulness training is geen theoretische, maar een praktische training. Je leert door te doen. Onderdelen zijn: begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen; bewegingsoefeningen; zit- en loopmeditatie. Daarnaast worden theoretische aspecten behandeld en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid scherper en kunnen er inzichten ontstaan.
Is het noodzakelijk om elke dag oefeningen te doen?
Gedurende de training oefen je de vaardigheid om je vaker bewust te zijn van waar je bent met je aandacht.
Bij het leren van iedere vaardigheid is oefenen essentieel, dus ook bij deze training. Je leert door het te doen en te herhalen. Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken.
Gedurende de 8 weken is het belangrijk om dagelijks thuis te oefenen. Reserveer hiervoor zo’n drie kwartier per dag. Natuurlijk zullen er tijdens de acht weken wel eens dagen zijn dat het er niet van komt, dan is dat de oefening. Het is aan te raden om je vooraf voor te nemen om gewoon dagelijks te oefenen. Voor iedere training geldt: je haalt eruit wat je erin stopt!
Loop daarom je agenda na en maak een reële inschatting. Als je inschatting positief is, maak dan een afspraak met jezelf, een commitment. Je doet de training voor jezelf, als je nu tijd reserveert voor acht weken, is het na die 8 weken makkelijker dit als me-time te reserveren.
Moet ik speciale kleding aandoen tijdens de bijeenkomst?
Nee, je hoeft niets speciaals mee te nemen. Kom gewoon in makkelijk zittende kleding.
Ik wil de training doen maar ben ook in therapie. Gaat dit samen?
In principe wel. Over het algemeen is het niet aan te bevelen om de training te starten in een hectische periode van je leven. Daarom is het wel goed dat de therapie in een wat rustiger vaarwater is gekomen. Overleg eventueel met je behandelaar of deze training jouw herstel in de weg staat.
Ik gebruik medicijnen. Staat dit deelname in de weg?
Over het algemeen geldt: als je op dit moment kunt functioneren in het dagelijks leven, dan kun je ook deelnemen aan de training. Het gaat dan om praktische vragen als: kun je je redelijk concentreren met luisteren en lezen? Heb je voldoende energie om naar de sessies te komen en thuis te oefenen?
Mocht je enige twijfel hebben of je medicatie of geestelijk functioneren van dit moment in de weg staat bij langere (meditatie-)oefeningen, bespreek dit dan met je behandelaar.
Ik heb een lichamelijke beperking. Staat dit deelname in de weg?
Nee. De training is erop gericht om beter te leren omgaan met je huidige leven, inclusief eventuele beperkingen. Bespreek dit met mij of met je behandelaar. Voor iedere beperking zijn aangepaste manieren om de training, met de oefeningen, te doen. Mediteren kan tenslotte ook op een stoel.
Wat komt er van mijn persoonlijke leven aan de orde tijdens de training?
Net zoveel als je zelf wilt. Het is een training, geen therapie: de gesprekken gaan over de oefenervaring, niet over je levensgeschiedenis.
Kan ik na 8 weken wat ik geleerd heb toepassen?
Na afloop van de training is de keuze aan jou hoe je verder wilt met hetgeen je hebt geleerd. Tijdens de training heb je inzicht verworven over je eigen functioneren, ervaring met wat Mindfulness je kan brengen, zorgen voor jezelf en hoe je Mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven. Het laatste deel van de cursus is vooral gericht op het integreren van aandachtsoefeningen in je dagelijks leven. Bewuster en met aandacht leven. Veel deelnemers integreren meditatie en aandachtoefeningen in hun dagelijks leven. Ook is er de mogelijkheid om aan verdiepingscursussen en terugkomdagen deel te nemen.
​
​
​
​
​
​
​